هر عمل و اقدامي که در ترکيب آن توجه نشود، و آغاز و پايان آن معلوم باشد ، به آش شله

قلمکار تشبيه و تمثيل مي شود .

در طبخ آش از سبزیجات معطر و مخصوص آش نظیر:تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و حبوبات نظیر

نخود، لوبیا، عدس، برنج، پیاز و همچنین گوشت سردست بی استخوان، زردچوبه و روغن و..

استفاده می‌شد .
این آش به دستور ناصرالدین شاه و نذر وی همراه با آداب و تشریفات ویژه‌ای سالی یکبار  پخته و

میان مردم و درباریان پخش می‌شد و کلیه اعیان و اشراف و رجال و شاهزادگان و زوجات شاه و

وزرا در این آشپزان افتخار حضور داشتتند و به کار طبخ و آشپزی می پرداختند. و هر کس به فرا

خورشان و مقام خویش کاری انجام می داد تا آش مورد بحث حاضر و مهیا شود. چون این آش

ترکیب نامتناسب و از مواد بسیار تشکیل شده بود، هر کاری که ترکیب ناموزون داشته باشد  را

به آش شله قلمکار تشبیه می کنند.